Tahniah kepada Pemenang- Sabah Top Influencer dan Content Creator

Sabah Top Influencer & Content Creator 2021

KOTA KINABALU: Kaamatan Tanpa Sempadan 2021 merupakan kejayaan besar, dengan lebih dari sembilan juta penonton di 40 negara mengikuti dan menonton pelbagai program yang disajikan.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr. Jeffrey G Kitingan mengatakan bahawa jumlah ‘Likes’ yang diterima di laman media rasmi Kaamatan 2021 ‘Kaamatan TV’ menunjukkan minat besar yang dihasilkan oleh acara kebudayaan itu.

“Saya percaya kita harus mendukung segala usaha yang bertujuan untuk merayakan budaya kita melalui Pesta Kaamatan.

“Kita mesti memastikan bahawa budaya kita bertahan dan juga menyesuaikan diri dengan perubahan yang dituntut masyarakat kita sendiri.

“Ini termasuk menggunakan teknologi digital untuk memastikan semua orang dapat menyertai perayaan tersebut sambil mempromosikan budaya dan adat kita ke seluruh dunia,” katanya setelah menghadiri upacara penyampaian hadiah Top Influencer & Content Creator 2021 di sini, Sabtu.

Kitingan, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Utama Kaamatan peringkat Negeri tahun ini, berkata beliau menantikan perayaan Kaamatan tahun depan dan berharap ia akan dapat menyaingi Pesta Kaamatan tahun ini.

Mengulas mengenai acara hari ini pula, Kitingan berkata beliau gembira kerana pemenang utama bukan daripada masyarakat KDM, kerana ia menunjukkan bahawa pertandingan ini menarik minat dan perhatian dari semua kaum di Sabah.

“Ini juga menunjukkan bahawa Kaamatan terbuka untuk semua rakyat Sabah, tanpa mengira bangsa atau etnik. Mungkin ada yang mengatakan bahawa Kaamatan hanya untuk KDM, tetapi ini tidak benar sama sekali, ”katanya.

Ben Uzair memenangi pertandingan Kaamatan Top Influencer & Content Creator yang julung kali diadakan, membawa pulang wang tunai RM4,000 dan trofi, sementara Country Wolves dan Fanzi Ruji masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga