IC Sabah yang dicadangkan akan dilaksanakan – Dr Jeffrey

Diterjemah dari harianekspres 13 Mac 2021

TAMBUNAN: Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan (gambar) percaya bahawa Kad Pengenalan Sabah (IC) yang dicadangkan akan dilaksanakan setelah semua fakta diperolehi. 

Beliau berkata perbincangan mengenai perkara itu dan sistem teknologi yang akan digunakan harus diadakan antara Kerajaan Persekutuan dan Negeri. 

"Ia akan dilaksanakan. Saya tidak dapat menjelaskan apa bentuk IC Sabah untuk masa ini kerana kita harus melihat opsyen (pilihan) yang berkaitan dengan perkara itu, "katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan bakul makanan kepada penduduk di tujuh mukim, di sini, baru-baru ini. 

Jeffrey, yang juga Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) dan Menteri Pertanian dan Perikanan Sabah, mengatakan salah satu opsyen adalah memperkenalkan IC yang serupa untuk semua rakyat Malaysia. 

"Tetapi dengan penggunaan huruf, misalnya H, baik di belakang atau di depan nombor IC kita, seperti yang telah kita lakukan sebelumnya, iaitu H untuk Sabah, K untuk Sarawak dan A untuk semenanjung," katanya. 

Jeffrey, yang juga Anggota Parlimen Keningau dan Adun Tambunan, mengatakan IC boleh juga mempunyai bentuk yang sama tetapi dengan huruf yang berbeza untuk Sabah, Sarawak dan semenanjung. 

Mengenai bantuan bakul makanan, katanya Kerajaan Negeri prihatin terhadap kesejahteraan rakyat terutama semasa pandemi Covid-19 ini. 

"Saya harap bantuan dapat membantu meringankan beban rakyat," katanya. 

Dia juga menasihati penduduk di daerah itu untuk selalu mengamalkan norma baru, menjaga kebersihan, kesihatan dan keselamatan diri, dan mematuhi prosedur operasi standar (SOP) yang ditetapkan oleh Pemerintah.