Yong : Sabah dalam peta paspot Filipina sangat provokatif

Kota Kinabalu, Rabu, 26 Ogos 2020
Tindakan sembrono ahli politik Filipina untuk memasukkan Sabah dalam peta Filipina di Filipina sangat provokatif dan hanya akan menyukarkan warga Filipina untuk datang ke Malaysia. Pihak berkuasa imigresen Malaysia tidak boleh menerima pasport orang Filipina yang datang ke Malaysia kerana apabila berbuat demikian boleh bermakna pengakuan tuntutan Filipina / Sulu ke Sabah. Ini bermaksud bahawa pemegang pasport Filipina ini tidak akan dibenarkan masuk ke Malaysia.

Bagi warganegara Filipina yang tidak sah di Sabah, mereka akan mempunyai lebih banyak alasan untuk tidak membawa pasport Filipina. Mereka lebih suka memiliki surat tinggal sementara di Malaysia. Ini akan memprovokasi rakyat Malaysia dan mendatangkan kemarahan rakyat Sabah. Akibatnya, keadaan menjadi lebih sukar bagi warganegara Filipina kerana akan dipandang lebih mencurigakan. Dengan kata lain, meletakkan Sabah di peta pasport Filipina akan membahayakan warganegara Filipina sendiri di Malaysia. Oleh itu, adalah demi kepentingan rakyat Filipina di Sabah untuk mereka menuntut agar pemerintah mereka menghentikan semua provokasi terhadap Sabah di Malaysia.

Adalah demi kepentingan Filipina untuk melupakan tuntutan mereka sekali dan selamanya. Mereka sama sekali tidak mempunyai peluang untuk berjaya.

Dua fakta yang kurang diketahui dan perlu dihebahkan

Apa yang disebut sebagai Penghakiman Macaskie. Hakim Charles Macaskie adalah hakim Mahkamah Tinggi di Borneo Utara ketika dia menghakimi kes Dayang Dayang pada tahun 1939, yang merupakan puteri Sultan Sulu, atas tuntutan hak milik ke atas “wang pemberian” yang perlu dibayar kepada pewaris Sultan Sulu.

Dalam memoirnya yang ditulis pada tahun 1946 tetapi hanya diterbitkan pada tahun 2011, “End of a Era, The Borneo Reminiscences of C.F.C. Macaskie, C.M.G. “, Macaskie telah menyatakan pandangannya bahawa Sulu” tuntutan kedaulatan adalah de facto tidak ujud. ” Pandangan ini secara efektif membatalkan sebarang perbincangan bahawa penghakiman Macaskie memberikan beberapa kesahihan terhadap tuntutan Sulu kepada Sabah.

Kepentingan undang-undang yang lebih besar adalah “Kes Mengenai Kedaulatan ke atas Pulau Ligitan dan Pulau Sipadan” yang terkenal. Malaysia dan Indonesia telah menandatangani Perjanjian Khas pada 31 Mei 1997 untuk mengemukakan kepada Mahkamah antarabangsa “untuk menentukan apakah status kedaulatan ke atas Pulau Ligitan dan Pulau Sipadan milik Indonesia atau Malaysia.”
Perjanjian ini diperbaiki pada 14 Mei 1998. Kerajaan Sabah, saya sebagai Ketua Menteri pada waktu itu, telah bersetuju dengan keputusan kerajaan Persekutuan untuk membiarkan pertikaian mengenai pulau-pulau Ligitan dan Sipadan diselesaikan di ICJ. Pada 17 Disember 2002, ICJ menganugerahkan kedaulatan kepada Malaysia. Tempoh sepuluh tahun bagi Indonesia untuk mengajukan rayuan, jika ada bukti baru, tetapi ianya sudah lama berlalu.

Tuntutan Filipina dikuburkan

Pada 13 Mac 2001, Filipina telah berusaha menyelinap dalam tuntutan Sabah mereka dengan percubaan untuk campur tangan dalam kes antara Malaysia dan Indonesia. Filipina mendakwa bahawa kedua-dua pulau itu menjadi milik mereka berdasarkan tuntutan mereka bahawa Sabah adalah milik mereka (Filipina). Tetapi permohonan petualang Filipina untuk campur tangan dalam kes itu disingkirkan oleh ICJ pada 23 Oktober 2001. ICJ telah menyimpulkan bahawa “Filipina belum melaksanakan kewajibannya untuk meyakinkan pengadilan bahwa kepentingan hukum tertentu yang mungkin mempengaruhi.” Dalam bahasa mudah, Filipina tidak mempunyai asas undang-undang untuk menuntut Sabah dan oleh itu, tidak ada sebarang tuntutan ke atas pulau Ligitan dan Sipadan yang dibenarkan oleh ICJ kepada Filipina. Segala khayalan dan impian mengenai jalan keluar undang-undang untuk membawa tuntutan Filipina / Sulu ke Sabah ke mana-mana forum kehakiman antarabangsa telah dikuburkan pada tahun 2001.

Kemudian, berlakunya kes mahkamah Arbitrase Madrid 2019

Beberapa tahun lalu Ketua Menteri Sabah, yang juga anggota Parlimen Semporna, berbicara di Parlimen dan meminta Filipina menuntut Sabah dibawa ke ICJ. Ucapan seperti itu, yang terdapat di youtube, pasti mencetuskan harapan di kalangan mereka yang menuntut Filipina / Sulu, seperti keluarga Kiram, bahawa tuntutan mereka terhadap Sabah dapat dibawa ke mahkamah antarabangsa.

Siapa yang membiayai kes keluarga Kiram di Sepanyol?
Sudah tentu, keluarga Kiram membawa kes mereka ke Mahkamah Timbang Tara Madrid pada tahun 2019 dan memperoleh semacam perintah timbang tara. Cabaran berulang saya kepada Menteri Undang-Undang Malaysia ketika itu, Datuk V.K. Liew, dan Ketua Menteri Sabah, untuk menyatakan apa yang telah mereka lakukan untuk menentang tindakan pengadilan keluarga Kiram di Madird, telah didiamkan. Kosnya beberapa juta Ringgit untuk membawa kes tersebut ke pengadilan antarabangsa. Bagaimana keluarga Kiram, yang terkenal miskin, menanggung kos tersebut? Kerajaan mesti menyiasat dan mencapai ke dasar cubaan khianat untuk mencetuskan tuntutan Filipina / Sulu ke Sabah.

Tuntutan Filipina / Sulu ke Sabah sama sekali tidak mempunyai asas dalam undang-undang dan politik. Tuntutan itu, bagaimanapun, dapat memperbanyak jumlah kemasukan pendatang tanpa izin dari Filipina. Sekiranya mereka percaya bahawa Sabah adalah milik mereka, maka mereka menjadi lebih berani untuk menentang pihak penguatkuasa undang-undang di Malaysia.

Langkah lebih agresif diperlukan

Oleh itu, kedua-dua kerajaan negeri persekutuan dan negeri Sabah harus lebih agresif dan proaktif dalam menentang propaganda di kalangan rakyat Filipina. Mesej kepada Filipina mestilah bahawa tidak ada harapan, tidak ada peluang dan tidak ada asas bagi Filipina dan Sulu untuk menuntut bahagian Sabah.

Kerajaan Sabah mesti berhenti menghantar isyarat yang salah ke Filipina

Ketua Menteri Sabah dan, terutama mantan timbalan menteri dalam negeri, Datuk Azis Jamman, harus berhenti menghantar isyarat yang salah kepada pendatang tanpa izin bahawa kerajaan Sabah menyambut kehadiran mereka. Mereka mesti membatalkan keputusan mereka untuk memperuntukkan sebuah pulau untuk pendatang dari Filipina Selatan. Mereka mesti membatalkan peruntukan tanah mereka untuk setinggan haram. Mereka mesti berhenti memberi alasan bahawa Filipina tidak mahu mengambil balik warganegara mereka yang dihantar pulang dari Sabah.

Kempen kita mesti menegaskan bahawa hanya dan satu-satunya peta Republik Filipina seperti yang terkandung dalam Perjanjian Paris Amerika-Sepanyol 1898 yang mewujudkan Filipina. Sabah jelas tidak pernah menjadi sebahagian daripada Filipina.
(Lihat peta yang dilampirkan).

Datuk Yong Teck Lee
Ketua Menteri 28 Mei 1996 hingga 27 Mei 1998